Kálvin téri templomlátogatás - a reformáció jubileuma alkalmából

Látogatás a Kálvin téri Református templomban

Az emlékhelyek napja alkalmából nyilvános látogatásra nyitották meg a Kálvin téri templomot. Az idegenvezetés során a templom pincéjében található kriptákat is bemutatták. A látogatás a felújított orgona bemutatásával, s annak különleges barokk hangzásait kiemelő orgonahangversennyel vált teljessé.
Rövid bemutatóm célja az, hogy apró részletek kiemelésével bepillantás nyerhessünk más, egykori pesti gyülekezetek történelmébe, s kedvet szerezzek református gyülekezetek, épületek meglátogatására.
Azt gondolhatnánk Pest legismertebb református temploma is 4-500 éves múlttal dicsekedhet. Nem úgy mint Rákospalotán itt a Habsburg hatalom nehezítette a gyülekezet alakulását. Királyi rendeletek vonták meg a protestánsoktól a beköltözés, az öröklés, a munkavállalás jogát az akkori Pest-Budán. II József (kalapos) királyunk türelmi rendeleteivel nagyon lassan indult az enyhülés és lassan költözhettek a városba protestáns magyarok. A Kálvin téri gyülekezet 1791 –ben alakult, templomépítésre alkalmas területhez, helyhez a városfalon kívül az alföldről ide érkező árusok piacterénél az akkori Szénatérnél jutottak.
Az építkezés Hild Vince tervei alapján 1816-tól 1830-ig tartott, de belső elemeiben még sokáig folytatódott. 1850-ben különleges bővítés történt. A Zichy család kérésére állítottak síremléket a fiatalon elhunyt feleség emlékére, a presbitérium kompromisszumos döntése alapján úgy, hogy az emlékmű a templom falán kívül helyezkedik el, de a fal kibontásával belülről látható. A hálás család a karzat megépítéséhez járult hozzá jelentős összegekkel.
A klasszicista stílusban épült templom sorsát árvizek, háborúk, metróépítések kisérték. A hívek és jótevők segítségével egyre szépül. Az utóbbi években a templom pincéjében lévő kripták majd a különleges barokk hangolású orgona műemléki minőségű felújítása történhetett meg. A templom előtti utca kövezet lapjai közé a napokban építettek be 95 idézetet, mellyel a reformáció 500. évfordulójára emlékeztetnek.
Köszönet az idegenvezetésért a presbitereknek, Páll László lelkipásztornak és dr Bódiss Tamásnak az orgona játékáért